Ηλεκτρονικά ΜΜΕ στα Βαλκάνια

Κωδικός Μαθήματος

MME 465

Κατηγορία

Α+

Τύπος - Εξάμηνο/α

Προπτυχιακό - 7ο

Διδάσκοντες

Βλασίδης Βλάσιος

Λέξεις - Κλειδιά

Μέσα Ενημέρωσης, Εφημερίδες, Τύπος, Βαλκάνια, βαλκανικές χώρες, Αλβανία, Βουλγαρία, Κόσσοβο, FYROM, Τουρκία, Ρουμανία, Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Κροατία, Σλοβενία, Μολδαβία, Ψυχρός Πόλεμος, Προπαγάνδα, Ενημέρωση, δημοσιογράφοι

Περιγραφή Μαθήματος

Εισαγωγή στο σύστημα ενημέρωσης, το παλαιότερο και το σύγχρονο. Η έννοια της ημερήσιας διάταξης και εκείνη της διαμεσολάβησης. Η σχέση των μέσων ενημέρωσης με την εξουσία και τα πολιτικά κόμματα.

Τα μέσα ενημέρωσης στα κομμουνιστικά κράτη Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία και η ιδιαίτερη περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας. Η εξάρτηση των μέσων ενημέρωσης από τα κομμουνιστικά κόμματα. Οι δημοσιογράφοι. Αυτοέλεγχος και λογοκρισία. Η αμφισβήτηση της κομματικής αλήθειας.

Η Ευρώπη και τα Βαλκάνια κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Ο πόλεμος του ραδιοφώνου και της προπαγάνδας στα Βαλκάνια. Οι κρατικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί των βαλκανικών κρατών και το Voice of America και το Radio Free Europe ως μέσα ενημέρωσης και προπαγάνδας.

Τα μετακομμουνιστικά Βαλκάνια και τα μέσα ενημέρωσης. Οι αλλαγές στο πολιτικό και στο ενημερωτικό σύστημα.

Η περίπτωση της Σερβίας. Η οργάνωση των μέσων ενημέρωσης. O αγώνας του Β92 κατά του καθεστώτος Μιλόσεβιτς.

Το σύστημα των μέσων ενημέρωσης στις νέες ανεξάρτητες χώρες όπως το Μαυροβούνιο και το Κόσσοβο. Σχέσεις πολιτικής και μέσων ενημέρωσης στα νέα κράτη.

Τουρκία, μια ιδιαίτερη περίπτωση κράτους και συστήματος μέσων ενημέρωσης.

External Links
Designed & Developed by vagpits